Norges første smarte utstyrsbibliotek

12 mai skrives det historie på Nesodden!

Norges første smarte utstyrsbibliotek

Allerede i barnehagen lærer vi at vi må dele på ting, -Eller?

Garasjer og kjellerboder over det ganske land er fulle av stæsj som ikke blir  brukt, mens folk sitter og lurer på hvordan de skal få tak i noe de trenger for å gjøre et prosjekt.

“Tingenes Bibliotek”

Det du trenger, når du trenger det, uten at det ligger innerst i boden og støver ned.

Hva?:

Ikke bare verktøy, men alle ting som brukes sporadisk.

Da vi gikk ut og spurte hva slags utstyr folk ønsket tilgang til, fikk vi en overraskelse. Nesten 200 familier responderte. Samtlige mente dette var bra, og det er slett ikke bare verktøy folk ønsker tilgang til. Folk ønsker festutstyr; vinglass, bestikk, partytelt, konserveringsutstyr til frukt og bær og masse, masse mer.

Nesoddliv satte sammen en omfattende liste, priset den, og søkte Sparebankstiftelsen om midler, og fikk dem! I tillegg har det kommet inn betydelige donasjoner fra organisasjoner og privatpersoner.

Miljøvennlig transport:

 

Du trenger selvfølgelig ikke bil for å bruke biblioteket.

Ta bussen til oss eller gå,  lån det du trenger, last opp den flotte elektriske lastesykkelen og kjør det hjem.  -Stemmer! Du trenger ikke lappen heller. (Og den har tre hjul, så du velter ikke).

Flyktning i arbeidstrening

Vi gir en syrisk flyktning opplæring i den digitale plattformen, det praktiske med biblioteket, samt bruk av sosiale medier.

 

 

Enkel, brukervennlig og fleksibel plattform:

 • Støtter en rekke ulike typer medlemskap:
  • Fra de som bruker utstyret i ny og ne, til de som bruker det hyppig
 • Gi folk tilgang til det de trenger, når de trenger det med enkel bestilling på nett
 • Generere informasjon om hva som blir brukt og når
 • Håndtere vedlikeholdsrutiner -Dette blir kombinert med “fiksefester” hvor man samles for å fikse ødelagte ting hjemmefra også.

Maker Box

Noe verktøy og utstyr er vanskelig å ta med hjem. Nesoddliv har jobbet med å lage en “makerspace” her ute en god stund. Første skritt i denne retningen er vår “Maker Box”! Her vil vi ha tilgang til en rekke forskjellige verktøy og utstyr. En egen seksjon av utstyr for å inspirere og instruere barn og unge i alt fra 3D byggesett til koding og elektronikk.

Fra tidligere vet vi at kutter og varmepresse er meget populært og fleksibelt:

 • Lage skilt
 • Dekorere hjemme
 • Profilering av klær og tekstiler

Dette hjelper lokale grundere og organisasjoner som trenger profilering i småskala, som vanligvis ikke har råd til å få laget så små opplag. Man kan enten gjøre jobben selv, eller spørre om noen er villige til å lage dette på freelance-basis. Utstyret er jo der!

Vi har utstyr til å sette refleks på alt fra silkeskjerf til ryggsekker. Trygge, kule, synlige ungdommer til høsten..

 

Hvorfor er dette viktig?

Miljøet: En oppladbar elektrisk drill brukes gjennomsnittlig 13 minutter i løpet av sin levetid(!). Tingene vi har liggende blir ikke brukt til de er utslitt, de går i stykker fordi de ikke blir brukt. Tenk på Co2 avtrykket til alt det vi har liggende.

Sosialt: Nesten 10% av Nesoddens befolkning lever under fattigdomsgrensen. Ved å alminneliggjøre gjenbruk og lån, reduserer vi kjøpepresset og sosiale forskjeller.

Økonomisk: Vi trenger ikke fylle kjellerboder og garasjer med dyre ting som nesten aldri blir brukt. Tilgang uten eierskap er et viktig skritt mot sirkulærøkonomi, hvor man har betydelig økt lokal verdiskapning  

Det er flere nye utstyrsbibliotek på vei andre steder. Vi hjelper alle som ønsker å sette i gang. Bare ta kontakt!

3 thoughts on “Norges første smarte utstyrsbibliotek

 1. Ann-Karin Valle

  Hei! Vi har mer stentøy enn vi trenger til hverdags. Kan brukt kjeramikk-servise være noe dere er interessert i å ha i deres lager for utlån?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.